Sightline (Vulpiano Records)





Nicolas Tourney - Sightline (VULP-0163)

‘Sightline’ is Nicolas Tourney’s first work on Vulpiano Records. A monumentally beautiful work in drone, not a second wasted in the subtle totality of its being.




Words from the artist:


Sightline sounds like a landscape made of ether and a silence sewn on our lips. By using spectral rotation of an audible rendering of the present, of a sound as pure perception of the moment, the “Eye-world” (an open concept) introduces the listener into the kinematic perspective of exile and overflight. Listening makes “l'attente” (waiting) your place in life.

Sightline is less about exposing a sound shock than getting into it and, through perception, seeks the withdrawal the senses. Perspectives crossed above visions that are games of scales.

Between "Drone-making" (Drone: rise beyond the present and the gravity of the bodies) and "Soundscape-practice" (Soundscape: one word calls for another, a sound seeks to surpass itself in silence), Sightline is like a slow walk, when you listen to a glass surface in its resonance. In the distance, the soundscape stretches to infinity from a constantly redefined vanishing point.


Download or stream on Bandcamp:
Also available on:

Nicolas Tourney Bandcamp | SoundCloud | Spotify




"Prantsuse eksperimentaalmuusik Nicolas Tourney on uue aastakümne elik käesoleva aasta sees üllitanud juba kuus albumit. See on ilus muusika – kui seda saab niimoodi üldse nimetada. Aga saab küll – ma vist äsja tegin seda. Taas seotud ärkamise, kasvamise ja vaibumisega. Mis ei ole mitte karvavõrdki kulmukarvasid kergitama panev, kuna tegu on kaheksateistloolise droonhelidele keskenduva teosega. Ja see nõuab kahtlemata tähelepanu, et kõiki pealtnäha olematuid detaile ja intensiivsusi selles tajuda. Häid hetki on sellel meisterlikul üllitisel rohkelt, aga mingi eriliselt kaasahaarav puude kaasneb elektriliselt laetud pulseerivate lainesagedustega. Justkui kõige minimalistlikuma minimalismi tantsupidu. Eks seda tüüpi muusika ongi erinevate lainepikkuste presentatsioon kõrvuti helide rohkem või vähem ämbientsema paisumisega. Ja erinevusel ongi see põhirõhk – ei pääse interrelatiivsest lugude vahelisest võrdlusmonendist – see on suisa eelduslik. Üllitis on täke USA leibeli Vulpiano diskograafias. Suurepärane torude-juhtmete ventileerimine."

(Recent Music Heroes - July 5, 2020)

Articles les plus consultés